Onze Nieuwjaarsreceptie gemist? Niet getreurd, want hier kan je genieten van de Nieuwjaarsbrief van onze voorzitter. 

Goeie avond iedereen,

Beste oud-studenten,

Wie had een jaar geleden durven denken dat het afgelopen jaar zou lopen zoals het is geweest. Één jaar geleden stonden we hier en wensten we elkaar nog een goede gezondheid en veel geluk. In het verre China speelde op dat moment een onzichtbaar beestje de mensen parten en iedereen dacht dat ze een nieuwe variant van het SARS virus hadden opgeraapt… ver van ons bed zoals de laatste keer.

En dan kwamen de eerste meldingen uit Europa en ja ook ons land… 3 februari 2020 werd voor het eerst het SARS-Cov2 virus aangetroffen in een mens in België en we zouden de onwelkome bezoeker beter leren kennen.

Twee lockdowns en een avondklok later zijn we vandaag. De oudste generatie wordt ingeënt met een vaccin dat in recordtempo werd ontwikkeld. En net als bij de mondmaskers en de maatregelen om het virus in te dijken, steken de “boze” reacties op de sociale en klassieke media de kop op: waarom lopen we achter op de rest van Europa wat de vaccinaties betreft; waarom de jeugd niet eerst vaccineren zodat zij weer vrijheid terugkrijgen…

Achterlopen op wie? En om een boutade te gebruiken… de jeugd zou eens een goeie oorlog moeten meemaken… dan beseffen ze dat de “lockdown” die ze nu moeten meemaken nog kinderspel is.

Neen, we moeten met iedereen rekening houden en iedereen moet solidair zijn met de anderen. De ouderen lopen het grootste gevaar om ernstige verwikkelingen op te lopen en te sterven, heel logisch dus dat zij als eerste het vaccin krijgen dat hen hiertegen beschermd. De jeugd moet kunnen leven en daarom hoop ik dat zij, zodra het mogelijk is weer wat meer mogen doen… maar één ding moet duidelijk zijn… we moeten blijven voor elkaar zorgen om nieuwe strengere maatregelen voorkomen… en als dat een weekje extra neemt… so be it.

Zorgen voor elkaar hebben we in een nieuwe vorm ontdekt vorig jaar… Captain Tom… een kranige 100 jarige die honderd dagen lang een rondje in zijn tuin liep met zijn looprek en hoopte daarmee 1000 pond op te halen om te schenken aan de Britse gezondheidszorg, die hem genezen had van kanker. Wist hij veel dat het een beetje meer ging zijn… en dat de queen hem zou ridderen voor deze belangeloze daad?

Het toont aan dat je inzetten voor iets meer kan opbrengen dan je zelf hoopte. Het hoeft niet steeds veel geld op te brengen, een bedankje doet al veel wonderen. Zo zagen we ook het dagelijkse handje klappen voor de mensen in de zorg… ja ook zij appreciëren de aandacht en de welgemeende dankuwel.

Het virus heeft in elk geval onze aandacht weggetrokken van een ander gevaar dat er nog steeds is… de klimaatverandering. Hoewel, door de verandering in de levensstijl van heel wat mensen is de verandering vertraagd… misschien moeten we hier ook lessen uit trekken?

Na het virus wordt hopelijk de onverdeelde aandacht gericht op het klimaat. Als we één ding geleerd hebben bij de ontwikkeling van het Covid-vaccin is het wel dat vereende krachten veel kunnen verwezenlijken op korte tijd. … OSB deed ooit mooie aanplantingen op de campus in Etterbeek… hopelijk kunnen we nu ook een mooi zaadje planten voor een betere wereld.

Maar wat brengt ons nu 2021…. Nog een beetje van hetzelfde en hopelijk kunnen we na de zomer de draad weer langzaam oppikken.

Ik kan jullie nu al meegeven dat er in 2021 geen Galabal zal zijn … We kijken naar een alternatief die toch de mogelijkheid geeft om jullie benen te strekken! Maar uitstel is geen afstel; we kijken uit naar de editie daaropvolgend.

Ik hoop jullie in elk geval gauw weer in levenden lijve te ontmoeten en geef al zeker rendez-vous voor vrijdag 28 januari 2022… de volgende nieuwjaarsreceptie.

Dixit.