Waar sommigen problemen en belemmeringen zien, zien anderen opportuniteiten. Die kansen opmerken en laten resulteren in oplossingen: dat is ondernemen. De OSB-community behelst onder meer dit soort van pioniers. Ook in de energiesector. Wij spraken met oudgedienden Filip Moeykens en Werner Van Walle die samen het bedrijf Patronale Solar oprichtten; een producent van groene energie, energieopslag en green transport.

Patronale Solar beschikt sinds 2010 over 283 productiesites in België en Nederland. Zonnepanelen en windmolens. Alhoewel dit toch zeer dichtbebouwde landen zijn, slagen zij erin om de grootste onafhankelijke energieproducent van de Benelux te zijn. Dit voornamelijk omdat heel wat van hun sites ‘rooftop mounted’ zijn. Door de dichte bebouwing om te zetten van een nadeel in een voordeel en voornamelijk te werken bovenop grote, vaak logistieke gebouwen kunnen zij dit bewerkstelligen. In Nederland is circa éénderde van hun projecten ‘op dak’ en tweederde ‘op grond’. In de expansiestrategie zal hun component’ rooftop’ steeds kleiner worden, omdat de gemiddelde projecten op de grond veel groter zijn in capaciteit. Dit laat Nederland toe zijn geïnstalleerd vermogen veel sneller te doen groeien, omdat er nu eenmaal relatief veel landbouwgrond beschikbaar is. En, hoewel België veel eerder gestart is en Nederland slechts sedert de laatste jaren op grote schaal projecten aantrekt, zal Nederland door deze groeimogelijkheden België kunnen inhalen. Elke Nederlandse provincie heeft bovendien doelstellingen om een bepaald geïnstalleerd vermogen hernieuwbare energie te faciliteren, waardoor ook de vergunningsverlengende overheid de juiste incentive heeft. We slagen erin snel te groeien door vooral in Nederland grote installaties te bouwen. Hierdoor situeert de portofolio zich nu voor 80 procent in Nederland.

Deze pioniers willen de OSB graag een blik achter de schermen gunnen, maar om dit in de puntjes te plannen, voor ons en voor hen, dienen we eerst aan te geven hoeveel OSB’ers de kans willen grijpen om een ‘solar farm’ in het echt te gaan bewonderen.

Wil jij graag je kans grijpen? Laat het ons dan weten via info@osb.be .