"OSB VUB moet uitdrukkelijk ten dienste blijven staan van zijn leden. De schoonheid van onze vereniging bestaat erin dat wij een plaats willen bieden waar oud-studenten zich thuis voelen. Waar wij de warme sfeer van onze Alma Mater nog eens kunnen herbeleven."

Beste leden en sympathisanten,

Het is de eerste gelegenheid om mij formeel tot jullie te richten als de nieuwe voorzitter van de OSB VUB voor 2021-2022. De schoenen van mijn voorganger zijn groot om te vullen. Wie heeft nog niet gehoord van de encyclopedische OSB-kennis van Gorby?

De verwachtingen zijn inderdaad groot en ik kijk net als jullie reikhalzend uit naar het einde van de epidemie. We hebben echter niet stilgezeten. OSB VUB zit in volle metamorfose en wij gaan herboren het post-coronatijdperk in. Als OSB’ers dragen wij immers waarden uit. Een kritische ingesteldheid is daar één van de krachtigste van. Wij moeten dus ook durven onze eigen werking kritisch te benaderen. Met de steun van DeMens.nu i.s.m. Thetis gingen wij alvast aan de slag om onszelf hedendaagser te organiseren. Zo willen wij onze ogen daarna meer op de buitenwereld kunnen richten.

Als oud-studenten van de VUB en EhB staan wij namelijk in de wereld. Ik wil dan ook graag een bijdrage leveren met jullie aan Mens, Milieu en Maatschappij.

Daarbij mogen we de samenwerking niet schuwen. Uit synergie komt energie. DeMens.nu en de vrijzinnige wereld, de VUB en EhB, de Union des Anciens Etudiants, de lokale en facultaire alumniwerkingen, de Studiekring Vrij Onderzoek, de studenten, … Allemaal maken ze deel uit van de leefwereld aan onze Alma Mater. Allemaal hebben ze hun eigen ervaringen en wijsheden. Het zijn die ervaringen en wijsheden die we met elkaar moeten delen, zonder dat we onze eigenheid en onafhankelijkheid verliezen.

Ten slotte moet OSB VUB uitdrukkelijk ten dienste blijven staan van zijn leden. De schoonheid van onze vereniging bestaat erin dat wij een plaats willen bieden waar oud-studenten zich thuis voelen. Waar wij de warme sfeer van onze Alma Mater nog eens kunnen herbeleven. Aan de VUB wordt dan wel geen Latijn meer onderwezen, maar als oud-student van de VUB (lees: gediplomeerd dwarsligger), leg ik dat met een gerust geweten naast mij neer:

Ut vivat, crescat et floreat OSB VUB!

Jan De Groote, 

voorzitter OSB VUB