"Ik heb veel bewondering voor mensen die zich inzetten voor een vereniging. In mijn geval ben ik heel dankbaar dat OSB op mijn pad is terechtgekomen. Ik heb er niet alleen geweldige vrienden leren kennen, maar heb er ook de liefde gevonden. Als dat geen goede reden is om je ogen te doen fonkelen."


Enthousiasme doet de wereld draaien. Thuis, op je werk of tijdens één van je 1000 hobby’s: als je iets doet, mag het net zo wel fonkelen in je ogen. Dat is precies waar OSB voor mij om gaat. Het samenbrengen van eigenzinnige personen die een vonkje doen ontstaan. Tijdens een verrassende activiteit en/of een stevige vergadering, enthousiasme werkt aanstekelijk.

Hoe het allemaal begon? Tien jaar geleden startte ik mijn studies aan de VUB. Agogische Wetenschappen was me op het lijf geschreven. Ik maakte er kennis met vrij onderzoek en werd geboeid door de rol van bijgeloof in een mensenleven. Het summum hiervan was mijn onderzoek naar bijgeloof over kinderen met een handicap in Zuid-Afrika. Het land heeft intussen een plekje in mijn hart gekregen en als je me niet kan bereiken, ben ik hoogstwaarschijnlijk daar te vinden.

De belangrijkste les aan het unief is inmiddels wat cliché: student zijn is meer dan studeren alleen. Voor mij betekent dit de verantwoordelijkheid om het kritisch denken om te zetten in actie. VUB’ers zijn dan ook een meester in solidariteit. Toen ik de kans kreeg om mijn tijd aan de VUB te verlengen heb ik dan ook geen moment getwijfeld. Ik heb verschillende jaren als stafmedewerker gewerkt voor OSB en engageerde me nadien als vrijwilliger in de Raad van Bestuur.

Daarnaast ben ik werkzaam als vrijzinnig humanistisch consulent bij deMens.nu. Ik kwam via de VUB met hen in contact als vrijwilliger op The Belgian Pride. Nu mag ik mensen bijstaan op een kruispuntmoment in hun leven. Gaande van een warm gesprek als het moeilijk gaat tot het brengen van een huwelijksplechtigheid. In mijn job ben ik vooral bezig met zingeving en gestalte geven aan de vrijzinnige waarden die me nauw aan het hart liggen.

Ik heb veel bewondering voor mensen die zich inzetten voor een vereniging. In mijn geval ben ik heel dankbaar dat OSB op mijn pad is terechtgekomen. Ik heb er niet alleen geweldige vrienden leren kennen, maar heb er ook de liefde gevonden. Als dat geen goede reden is om je ogen te doen fonkelen.

Jana Peeters

Raadslid