"Mijn visie voor de toekomst van OSB heeft betrekking op het bereiken van diverse doelgroepen. Herinneringen opnieuw beleven na de studententijd, een voormalige klasgenoot eens terugzien of samen met je lief nog eens opnieuw de campus beleven?"

Een bijna dertiger wonend te Brussel, nieuwsgierig, ondernemend en altijd op zoek naar een uitdaging. Annouk Brebels is de tweede vrouw in het bestuur van OSB en zet meteen de deur open naar verandering, vernieuwing en vooral naar meer verbinding met diverse doelgroepen. Ze stelt zichzelf even voor.

Tien jaar geleden liet ik het verre Noord-Limburg achter mij. Ik kwam aterecht op de groene VUB-campus. Daarna ben ik niet meer weg geraakt uit Brussel. Echt actief aan VUB was ik als student niet. Geëngageerd was ik dan weer wel maar de campus was te klein voor mijn dromen.

Als student Kunstwetenschappen en Archeologie kon je me eerder tegenkomen in één van de vele musea of cultuurinstellingen. Theatervoorstellingen in de avond of overdag naar een tentoonstelling, ik wou alles zien. Daarnaast volgde ik ook een opleiding tot reisbegeleider bij KrisKras en trek ik nog steeds de wereld rond.

Na mijn studie verdiepte ik mij in museale publiekswerking. Al die oude artefacten maar niemand zonder een diploma in een kunstrichting, die begrijpt wat het is. Daar wou ik rond werken als pas afgestudeerde. Na enkele jaren in het werkveld ben ik wel teruggekeerd naar de campus als praktijk assistent voor de opleiding Kunstwetenschappen en Archeologie. Studenten klaarstomen voor het werkleven geeft mij enorm veel energie.

Verandering en vernieuwing zijn twee woorden die op mijn lijf geschreven staan. Anno jaren tien en twintig van deze eeuw werd ik al snel ingeschakeld in verschillende organisaties richting vernieuwing van het beleid en vooral dé verjonging daarvan. Ik heb voor enkele vzw’s en musea gewerkt om een nieuw doelpubliek namelijk jongeren aan te trekken. Momenteel doe ik dat met volle goesting voor deMens.nu als jongerencoördinator. De vrijzinnige humanistische waarden vertalen naar een nieuw doelpubliek is voor mij een manier om de wereld een betere plek te maken. Ik vind het belangrijk om gelijkgezinden te vinden, maar ook om de openheid te creëren waarbij mensen anders kunnen en mogen zijn.

Verder kan ik ook nog genieten van de rugzak opdoen en de wereld intrekken. Vorige lentevakantie stapte ik nog de Loonse GR-route van 167km op minder dan één week tijd. Voor de corona-crisis ontdekte ik ook graag andere plekken in de wereld. Ik kan uren vertellen over mijn reiservaringen. Mijn nieuwsgierigheid brengt mij tot de kleine uithoekjes ter wereld die helemaal niet zo toeristisch zijn. Een favoriete reisbestemming heb ik niet maar duurzaam reizen met aandacht voor de mens en de natuur is belangrijk voor mij.

Mijn visie voor de toekomst van OSB heeft betrekking op het bereiken van diverse doelgroepen. Herinneringen opnieuw beleven na de studententijd, een voormalige klasgenoot eens terugzien of samen met je lief nog eens opnieuw de campus beleven? Of wil je zelfs je kinderen meenemen naar een activiteit van OSB zodat zij al op vroege leeftijd de universiteit leren kennen? Dat is voor mij de toekomst van OSB. Ik hoop alvast mijn steentje daartoe te kunnen bijdragen.

Tot slot heb ik het nog niet gehad over mijn guilty pleasure. Thema’s waar ik dieper over nadenk zijn liefde, relaties en seksualiteit. Ik durf wel graag eens spreken over een aantal taboe onderwerpen met mijn naaste omgeving maar binnenkort in de BAM kan je mijn gedachten volgen in mijn column over deze thema’s. Ik kijk er alvast naar uit.

Annouk Brebels,

Raadslid