Dat er een duidelijke nood is aan een energietransitie heeft de laatste periode bewezen. Zoals de oorlog in Oekraïne sterk heeft aangetoond, zijn we erg afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen. Bovendien hebben deze fossiele brandstoffen een enorme impact op de klimaatcrisis. Een VUB’er zou geen VUB’er zijn, moest die niet naarstig nadenken over de oplossingen. De leden van het EVERGi-team van de onderzoeksgroep MOBI- Electromobility Research Centre breken hierover dagelijks hun hoofd. Hoe en wat ze precies doen? Dat leggen de academici van EVERGi jullie graag uit aan de hand van een rondleiding in hun projectruimtes (Campus Oefenplein – Elsene) op zaterdag 4 februari om 14u.

De elektrificatie van ons transportsysteem is daar één van de oplossingen voor, net zoals de integratie van de elektromobiliteit in het elektriciteitsnetwerk. De VUB is hierin pionier met al 50 jaar onderzoek. Ondertussen is de onderzoeksgroep MOBI – Electromobility Research Centre, uitgegroeid tot één van de grootste onderzoekscentra in Europa in dit domein. Met meer dan 120 specialisten vormt MOBI een interdisciplinair team dat de transitie naar een milieuvriendelijker en geëlektrificeerd mobiliteits- en transportsysteem ondersteunt. De visie van MOBI is een belangrijke bijdrage te leveren aan een duurzamere samenleving. Een unieke mix van technische, milieu en socio-economische vaardigheden, is de sterkte van de onderzoeksgroep. Zo is MOBI het technologische expertisecentrum op tal van vlakken gaande van elektrisch en autonoom rijden, tot innovatieve batterijen, intelligente aandrijfsystemen en energiemanagement, vermogenselektronica en laadinfrastructuur. Bovendien heeft MOBI expertise in milieuanalyses, business planning en consumentengedrag.

Het EVERGi team van MOBI onderzoekt de integratie van elektrische voertuigen in energiegemeenschappen en smart grids. Dit team van een dertigtal energie-experts staat onder leiding van Prof. Maarten Messagie en Prof. Thierry Coosemans. Duurzame energiegemeenschappen verbinden de opwekking van hernieuwbare energie met geavanceerde multi-energieopslag systemen en prosumenten. EVERGi heeft speciale aandacht voor het opnemen van sleuteltechnologieën om de energietransitie mogelijk te maken zoals elektrische aandrijflijnen voor voertuigen, automatisering, bi-directionele laadinfrastructuur, digitalisering, Internet-of-Energy, artificiële intelligentie (machine learning) en het gebruik van cryptovaluta.

Daarnaast worden er specifieke experttools ontwikkeld. Dit omvat het voorspellen van vraag en aanbod van elektriciteit, het beheer van geavanceerde energieopslag en -opwekking, machine learning en zelflerende algoritmes voor optimaal energiemanagement en design tools voor de optimale interactie van multi-energievectoren (warmte, elektriciteit, mobiliteit, ...).

Wanneer?

Zaterdag 4 februari 2023 – 14u

Waar?

Campus Oefenplein – Elsene
Ingang gebouw K (ingang 8, Triomflaan Oudergem)

Bereikbaarheid?

Auto:
Parking gebouw L of onder gebouw K (ingang 8, via de Triomflaan, Oudergem)

Openbaar transport:
MIVB-halte ‘VUB’ (tram 7) of ‘Petillon’ (metro)

Prijs?

Deelname 5€, 
kinderen jonger dan 12 jaar: GRATIS

Hoe?

Inschrijven via info@osb.be (max 25 deelnemers)