‘Is het een jongen of een meisje?’ is vaak de eerste vraag bij een geboorte. Zo vanzelfsprekend. Of niet? Soms staat genderidentiteit haaks op de werkelijke sekse waarmee iemand geboren wordt. Vrouwen voelen zich mannen en omgekeerd. Sommigen willen hun genderexpressie, en vaak ook hun lichaam, aanpassen. Anderen willen zich niet laten duwen in het hokje van man of vrouw.

Dit doet ons vragen stellen bij het concept ‘geslacht’. In hoeverre kan je mensen opdelen in mannen en vrouwen? Moeten we spreken van een derde geslacht, het zogenaamde X-geslacht? Of stoppen we met spreken over ‘geslachten’? Met welke problemen worden transgenders geconfronteerd? En hoe kunnen we – als vrijzinnig humanisten – bijdragen aan de oplossingen voor die problemen? 

Tijdens de gespreksavond ‘Is het een jongen of een meisje’ gaat een panel van experten in op deze materie, we verwachten antwoorden op prangende vragen en openen de discussie omtrent dit actuele thema. Voor de aanvang en na afloop van het panelgesprek kan je meer informatie inwinnen aan de stands van het Regenbooghuis Limburg, AndersGewoon en Vrijzinnig Limburg. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met de Hasseltse Vrijzinnige Humanisten (HVV), Vrijzinnige Vrouwen Limburg, Instelling voor Morele Dienstverlening Limburg (IMD), Vrijzinnig Ontmoetingscentrum (VOC) en de Oudstudentenbond Vrije Universiteit Brussel (OSB). 

Panelleden:

Alexandra Vanvooren, juriste en winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs in 2014 met haar thesis over de rol van het Burgerlijk Wetboek in de huidige genderongelijkheid
Samuel De Schepper, auteur van ‘Aan de achterkant was alles in orde’ 
Helena Nijns, Kliq vzw 
Jacinta De Roeck (moderator), ex-senator en werkzaam als ethisch expert bij de studiedienst van Open VLD

Inschrijven: Jo.dirix@pxl.be of ingeburg.digneffe@pxl.be