De Orde Theodore Verhaegen et de l’Union des Anciens Étudiants herdenken de overval op het XXe konvooi … met de fiets!
« Wie één leven redt, redt de hele wereld »
Talmud

“19 april 1943, 19h30, Meiserplein. Enkel gewapend met één pistool, een paar tangen en een rode lantaarn vertrekken drie kameraden, anciens van de ULB, met de fiets in de richting van Boortmeerbeek. Hun namen zijn Youra LIVCHITZ, Jean FRANKLEMON en Robert MAISTRIAU. Ze zijn slechts gewapend met één geweer, enkele tangen en een rode lantaarn en hebben één ding in gedachten: de trein stoppen die enkele honderden joodse gevangen van Mechelen naar het uitroeiingskamp van Auschwitz moet deporteren. Hun plan met haken en ogen aan elkaar, maar is met veel vastberadenheid voorbereid. Zullen zij er echter in slagen ook maar één man, vrouw of kind uit de wagons van deze dodentrein te redden?”

Op maandag 22 april 2019, 76 jaar na de feiten, bundelen de Orde Theodore Verhaegen en de Union des Anciens Étudiants van de ULB hun krachten om hulde te brengen aan de moed van deze drie jonge mannen en aan de idealen waarvan zij vervuld waren. Onze twee verenigingen nodigen u uit op een fietstocht die, zo goed als nog mogelijk is, het ongeveer 20 km lange traject volgt dat hen die avond naar Boortmeerbeek bracht.
De tocht vertrekt vanaf 13h30 aan het Ereperk der Gefusilleerden (waar Youra Livchitz begraven ligt) vlak bij het Meiserplein in Schaarbeek en wordt in ongeveer 1h30 afgelegd. Ter plaatse volgt een kort eerbetoon aan onze anciens en wordt u een welverdiende bevoorrading aangeboden. Nadien volgen we hetzelfde parkoers in de omgekeerde richting tot aan het Maison des Anciens van de UAE op de Pleincampus. Daar krijgt u de mogelijkheid iets te eten en het glas te heffen op de gedane arbeid.

Zij die de fietstocht zelf net een stap te ver vinden gaan, kunnen zich natuurlijk, met eigen vervoer, op eender welk punt bij ons komen voegen. Het is ook mogelijk enkel deel te nemen aan de maaltijd in het Maison des Anciens.

Om onze organisatie in goede banen te kunnen leiden, vragen wij u het online antwoordblad hieronder in te vullen, ten laatste op vrijdag 12 april 2019. U vindt er alle info i.v.m. de planning van de activiteit.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf_ilpye_J2i2Kd571JXUr8L8WRndqtKIZQKgw33kmrp_4quw/viewform

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/events/2308806632496183/
Hopelijk mogen we u die dag verwelkomen, met of zonder fiets.