Een OSB-erelid, dat wordt men niet zomaar. In 2019 werd Sonja Eggerickx voorgedragen als erelid omwille van haar verdiensten ter promotie van het vrijzinnig humanisme. Wegens pandemische omstandigheden kon de huldiging niet doorgaan in 2020, maar drie jaar later is het eindelijk zover.

Sonja Eggerickx is een prominente Belgische filosofe en één van de invloedrijkste, hedendaagse humanisten . Ze heeft een belangrijke rol gespeeld in de humanistische beweging in binnen- en buitenland. Naast haar hoedanigheid als lerares niet-confessionele zedenleer zette zij zich in als activiste voor de vrijzinnigheid. Nadat ze verschillende functies had vervuld binnen de International Humanist and Ethical Union, het nu genoemde Humanists International, werd ze in 2006 tot de eerste vrouwelijke voorzitter van deze organisatie verkozen. Daarnaast was Sonja van 2006 tot 2012 ook voorzitter van de Unie Vrijzinnige Verenigingen (UVV), de Belgische vrijzinnige koepelorganisatie die actief is in Vlaanderen en Brussel en sinds eind 2012 bekend staat als deMens.nu.

Haar bijdragen aan de filosofie en het humanisme zijn van onschatbare waarde. Ze heeft meegeholpen aan de ontwikkeling van een dieper begrip van ethische kwesties en heeft bijgedragen aan de bevordering van vrede, gelijkheid en respect voor de rechten van de mens. Door haar baanbrekende werk op het gebied van seculier onderwijs en ethiek werd ze in 2016 dan ook bekroond met de Distinguished Services to Humanism Award.

Sonja’s werk en toewijding aan de zaak van de mensenrechten blijft een inspiratiebron voor velen. Hierdoor is een huldiging bij de OSB-gemeenschap eigenlijk vanzelfsprekend. Ook de VUB en haar oudstudenten zoeken te inspireren en positief bij te dragen aan de wereld en de mensenrechten. Wij zullen op 10 juni 2023 Sonja bedanken voor al haar werk binnen de vrijzinnigheid door haar in de bloemetjes te zetten.