In 2019 werd prof. Dr. Gerlant van Berlaer voorgedragen als erelid bij de OSB-VUB. Wegens welbekende omstandigheden is deze huldiging enkele jaren uitgesteld, maar in tussentijd heeft Gerlant zeker niet stilgezeten. Zo reisde hij onlangs nog af naar Turkije met het B-FAST-team om een veldhospitaal op te zetten om er de slachtoffers van de aardbeving te kunnen verzorgen.

Als kinder-,spoed- en rampenarts aan het UZ Brussel en ook docent in de spoed- en rampengeneeskunde was Gerlant al meer dan verdienstelijk voor de universitaire gemeenschap. Gerlant werkt sinds 2004 als staflid op de afdelingen pediatrische spoedgevallenzorg en intensieve zorg kinderen. Hij legt zich toe op het vermijden van pijn en angst bij kinderen in ziekenhuizen en voert onderzoek naar nieuwe methoden hiervoor. Daarnaast maakt hij ook deel uit van het B-FAST-team waarmee hij reeds aan verschillende humanitaire missies heeft meegeholpen. Hij stichtte ook PICARO (Pediatric International Catastrophe and Relief Organisation), waarmee hij twee scholen heropbouwde in Haïti na de aardbeving van 2010.

Het ontbreekt hem dus niet aan zowel humanitaire als universitaire bijdragen. Dit maakt dat Gerlant een meer dan geschikte kandidaat-erelid voor OSB-VUB is. Op 10 juni 2023 zullen wij Gerlant huldigen met het OSB Vriendenmaal waarbij hij meer dan verdiend in de bloemetjes zal worden gezet.