Prof. dr. Wietse WIELS - Universitair Ziekenhuis/Vrije Universiteit Brussel

De hersenen, met miljoenen en miljoenen zenuwcellen en uitlopers met een veelvoud van verbindingen, zijn ons grootste en meest ingewikkelde orgaan. Dat door neurowetenschappers in kaart wordt gebracht. Dit prachtige systeem reguleert zo wat alle menselijke activiteiten : waarnemen, denken, voelen en handelen.

Onze hersenen veranderen het hele leven lang : zenuwcellen sterven af, er komen er nieuwe bij. Verbindingen komen er bij of verdwijnen. Maar ook bij oudere mensen is het systeem flexibel genoeg om verminderde functies op één of andere manier te compenseren.

Zoals elk orgaan kennen ook de hersenen aandoeningen. Soms hele milde en voorbijgaande. Maar ook hele ernstige en voortschrijdend ingrijpende zoals dementie of Parkinson . Rekenen we er depressies en autisme-stoornissen bij, krijgen veel mensen er mee te maken. Mensen maken zich dan ook zorgen. En stoten vaak (zeker bij dr.Google) op vereenvoudigde mythische voorstellingen over de werking van ons brein.

Dr.Wietse WIELS (Universitair Ziekenhuis/Vrije Universiteit Brussel) is geneesheer en neuroloog, getraind in diagnose en behandeling van hersenaandoeningen. Hij doet onderzoek en publiceert over o.m. depressie, dementie, migraine, Parkinson . Hij is voorzitter van SKEPP, de vereniging die wetenschappelijke bevindingen kritisch doorlicht. Hij is dan ook de aangewezen persoon om wat aan “neuroblabla …” verteld wordt te kaderen en ons te uit te leggen hoe onze hersenen echt werken.

Toegang : 5 euro (algemeen)/ 3 euro : leden, jongeren -25 jr., 

Uitpas Kansentarief andere gemeenten / 1 euro : Uitpas Kansentarief Stad Lier .

Eén consumptie inbegrepen .

Informatie en inschrijvingen :

hvv.vrijdenkendlier@telenet.be upv.kernlier@upv.name

03/480 89 23 0495/431 429

huis van de Mens, Begijnhofstraat, 4, 2500 LIER