Mis deze exclusieve BrEA-OSB activiteit niet!

We krijgen éénmalige unieke toegang en voorzien gespecialiseerde Nederlandstalige gidsen tijdens bezoek aan de gebouwen van Hotel van Eetvelde gedurende één uur met daarna een wandeling langs Art Nouveau gebouwen opnieuw met gidsen.

We vieren dit jaar 2023 het 130 jaar bestaan van AN in Brussel en dit kunnen we niet zomaar laten voorbijgaan. We organiseren een bezoek aan het gebouw Hotel van Eetvelde, alsook het bijgebouw (ambtswoning), beiden ontworpen door Belgische architect Victor Horta. Na een lange rennovatie zijn beide gebouwen uitzonderlijk toegankelijk voor publiek tot eind 2023 mits reservatie. Een juweel van de Brusselse Art Nouveau, geklasseerd als Unesco-werelderfgoed.

De toegang is via het LAB-An of Art Nouveau Laboratorium, een plaats voor de promotie van Art Nouveau die een hedendaagse perspectief biedt op dit Belgische en Brusselse erfgoed en de thema's die het omvat. Daarnaast is er een reflectie over het behoud van ons Art Nouveau erfgoed en een inleiding over de banden tussen Art Nouveau en de Belgische kolonisatie. Volgens Victor Horta zelf was het plan voor dit huis in 1895 het meest gedurfde dat hij ooit had ontworpen. De opdrachtgever was ook niet de eerste de beste: baron Edmond van Eetvelde was de secretaris-generaal van de onafhankelijke staat Congo - de 'minister van Congo', zeg maar - en dus een zeer naaste medewerker van koning Leopold II.

De toekomstige eigenaar vroeg de architect om een huis ‘voor zijn gezin,’ maar met een zo groot mogelijke woonkamer en eetkamer met het oog op zijn sociale verplichtingen. Bijzonder is dat het huis in feite een drie-eenheid is. Het wordt geflankeerd door twee andere gebouwen: een gebouw links van het huis, dat zowel als uitbreiding van het oorspronkelijke huis als als huurhuis moest dienen, en een gebouw rechts van het huis, een klein bijgebouw bij het hoofdhuis.

Tijdens dit één uur exclusieve toegang (11u-12u) met maximum 60 personen hebben we voor onze BrEA-OSB groep dan 4 professionele Nederlandstalige gidsen van KOREI voorzien tijdens het rondgaan (max. 15 personen per groep).

Aansluitend aan het exclusieve bezoek aan Hotel van Eetvelde, voorzien we vanaf 12u nog een begeleide wandeling met Nederlandstalige gidsen aan andere AN huizen in de buurt van de Square (in groepen van 20 personen), om uiteindelijk te eindigen in een restaurant in de buurt waar we optioneel een gezamenlijke lunch voorzien rond 13u.

Inschrijven kan via deze link.