Afbeelding

Boekpublicatie 50 jaar OSB

Dit academiejaar blaast de Vrije Universiteit Brussel 50 kaarsjes uit. Na een jarenlange strijd voor kwaliteitsvol Nederlandstalig onderwijs splitste de VUB zich in 1969 af van de Franstalige Université Libre de Bruxelles. Vaak onderbelicht in dit stukje geschiedenis is de grote rol gespeeld door de Oudstudentenbond VUB (OSB). Wat begon als een kleine vereniging van Nederlandstalige ULB-studenten groeide uit tot een belangrijke drukkingsgroep voor vrijzinnig Nederlandstalig onderwijs in Brussel. 

Een rijke geschiedenis zoals deze mag niet zomaar vergeten worden. Daarom publiceert de OSB het boek ‘Oudstudentenbond VUB 50 jaar op eigen benen’. Hierin komt de lezer te weten hoe de OSB zowel extern als intern een steeds actievere strijd leverde voor verdubbeling. Ook nadat de inspanningen van de OSB beloond werden met de oprichting van een Nederlandstalige universiteit bleef de vereniging zich inzetten voor de Nederlandstalige vrijzinnige gemeenschap. Het verfraaien van de VUB campus, het verschaffen van studieleningen en het creëren van een alumnidatabank, de OSB is onmisbaar geworden binnen het Brusselse universitaire landschap.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met verschillende niet eerder uitgebrachte foto's en ander archiefmateriaal, voornamelijk afkomstig uit het 'Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven'. Bovendien heeft auteur Rik Lettany speciaal voor het boek interviews afgenomen met verschillende belangrijke OSB'ers, waaronder ex-VUB-rector Bart De Schutter. Dit alles wordt aangevuld met een voorwoord van niemand minder dan VUB-rector Caroline Pauwels en een inspirerend nawoord door Anne-France Ketelaer (Algemeen Directeur DeMens.nu).


Hoe kan ik het boek kopen? 

Stuur een mailtje naar info@osb.be en stort 15 euro op het rekeningnummer BE84 0010 0794 2659. Je kan het boek gratis komen ophalen in de Triomflaan 40, 1160 Oudergem of voor 4,50 euro laten verzenden naar jouw thuisadres. 


Speciaal aanbod!

Word in 2020 lid van de OSB en ontvang het boek ‘De Oudstudentenbond VUB 50 jaar op eigen benen’ voor 10 euro (+ 4,50 euro verzendkosten) i.p.v. 15 euro. Meer informatie over het OSB-lidmaatschap vind je hier.