In 2019 is het precies 50 jaar geleden dat de OSB zich ontvoogde van de Nederlandstalige onderafdeling van de Union des Anciens Étudiants (UAE) en zich ontpopte tot een zelfstandige vzw. Naar aanleiding van dat gouden jubileum willen we het rijke verleden van de OSB graag huldigen met een boek dat een terugblik werpt op deze geschiedenis. En daarvoor hebben we jouw hulp nodig!

In de jaren voor 1969 waren we nog mee verantwoordelijk voor de verdubbelingsstrijd en het ontstaan van de VUB. Als zelfstandige organisatie waren we nadien als stichtend lid betrokken bij de oprichting van de Unie Vrijzinnige Verenigingen (UVV), nu deMens.nu. 

Daarnaast stonden we in de loop der jaren studenten financieel bij wanneer nodig, en hielpen we oud-studenten bij het vinden van een plaats op de arbeidsmarkt. Tal van activiteiten werden georganiseerd in die 50 jaar, waarvan het Geuzenbal waarschijnlijk de meest iconische is. Maar er waren ook Geuzenrally’s, Vriendenmalen, tal van daguitstappen,... Er werden zelfs congressen en studiedagen georganiseerd, en uiteraard zijn we ook steeds aanwezig geweest op de St.-Verhaegenvieringen.

Om zoveel mogelijk aspecten van deze geschiedenis in het boek te kunnen opnemen, zijn we nog op zoek naar allerhande materiaal. Beschik jij over leuke anekdotes uit de afgelopen 50 jaar, of heb jij nog enkele foto’s die een mooie herinnering vormen aan een specifieke activiteit, of juist een meer algemene sfeer weergeven? Heb je misschien nog flyers, uitnodigingen of posters van activiteiten uit lang vervlogen tijden, of andere leuke zaken die ons verleden in de kijker kunnen zetten? 

Laat het ons dan weten, en misschien wordt jouw stukje geschiedenis wel opgenomen in het jublieumboek! Alle bijdragen helpen sowieso om een zo kleurrijk mogelijke reconstructie te maken van de afgelopen halve eeuw OSB. Met de uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar wordt het materiaal (of een kopie ervan) nadien ook opgenomen in het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA).

Afbeelding
Ja, ik heb interessant materiaal!

Neem dan contact op met ons via het formulier hiernaast. Laat ons weten welk materiaal je hebt en uit welke periode het dateert, en wij nemen terug contact met je op via e-mail.