Zaterdag 25 november
BOZAR, zaal Mezzanine Bozar,
Ravensteingalerij, +1 verdieping
Brussel
Vlakbij het station Brussel-Centraal
 
 
11.00 - 12.45 uur: Lezing "Traliemama’s"
 
Sabine De Vos verzamelt in het boek Traliemama’s een aantal beklijvende getuigenissen van gedetineerde vrouwen. Vrouwen maken amper 4.5 procent uit van alle gedetineerden, waarvan de meeste moeder zijn. De auteur bezocht hen in de gevangenissen van Antwerpen, Gent en Brugge. 
 
13.15 - 14.00 uur: Lunchgesprekken met ex-gedetineerden en hun familieleden.
 
Tijdens intieme lunchgesprekken vertellen ex-gedetineerden en een partner over hun dagen in het gevang. 
 
14.00 - 15.00 uur: De Wandeling.
 
De Wandeling is een uniek inleefspel dat je de kans geeft om het leven als gedetineerde te ervaren. Het spel wordt begeleid door moreel consulenten die bijstand verlenen in gevangenissen. 
 
14.00 - 15.00 uur: Een quiz die ogen opent.
 
Prikkelt het thema van dit jaar uw nieuwsgierigheid? Op een interactieve wijze laten wij u via deze quiz kennis maken met het familieleven van gedetineerden. 
 
15.15 - 16.00 uur: Lezing "Een tweede kans. Leven na een celstraf."
 
Een tweede kans. Leven na een celstraf. Twee mannen die meer dan tien jaar achter tralies zaten vertellen hun verhaal aan auteur Aline Bauwens. Een zware misdaad verandert ook het leven van de familie van de dader. Zij zijn meegetrokken in een storm van emoties: angst, verdriet, woede, pijn, verwarring. 
 
Doorlopend: Expo "Gillis"
 
In de fotoreportage "Gillis" gunt Francis Marissens ons een blik, in het dagelijkse leven achter de traliën van Sint-Gillis. Geen telelenzen, geen flitslampen: de fotograaf hanteerde enkel een kleinbeeldtoestel met 50mm-lens. Deze aanpak beoogde een serene kijk op het leven in een gevangenis, die resulteerde in foto’s met gevoel: van depressiviteit naar trots en zelfrespect en terug.

Inschrijven: http://vrijzinnigbrussel.be/ndg/